Ahşap boyama Origami Tarifler # Sadece sevdim Gezmece görmece Image Map

19 Ağustos 2013 Pazartesi

Sıcak Günlere Buz Gibi Çözümler


evde meyve suyu yapımı


Bu seneki yeni keşiflerim, ev yapımı vişne ve şeftali suyu. Başta ön yargılıydım çünki ben hoşaf tarzı içecekleri pek sevmem. Ama vereceğim bu tarifler hiç de hoşaf gibi değil ve hazır meyve sularını aratmıyor. Kesinlikle marketten bir daha o katkı maddeli meyve sularını almak istemeyeceksiniz. 

Hem ben vişneyi de şeftaliyi de buzluğa atıyorum, canımız ne zaman isterse buzluktan çıkartıp taze taze meyve sularımızı hazırlıyorum. Vişnelerin saplarını ayıklayıp (çekirdekleri çıkartmaya uğraşmayın sakın, hiç gerek yok) yıkayıp buzdolabı poşetlerine tek kullanımlık kadar dolduruyoruz. Şeftalileri de soyup küp küp doğrayıp buzdolabına poşetlerine yine tek kullanımlık kadar dolduruyoruz. Ehh sonrasında taze taze yapıp tüketmesi de size kalıyor :)


vişne şeftali meyve suyu hazırlama

Kafamda farklı meyveleri de denemek var; kayısı, erik ve özellikle limon. Evet limonu da kaynatarak denemek istiyorum, direk sıkıp suyla karıştırmaktan çok daha leziz bir sonuç çıkar mı dersiniz?


Tariflerimize gelecek olursak :) 


Vişne Suyu Tarifi 

Malzemeler : 2 lt su
                    300 gr vişne
                    Yarım su bardağı şeker 
                    Limon tuzu  (ben kullanmıyorum) 

Yapılışı :  Vişnelerin saplarını ayıklayıp yıkıyoruz. Çekirdeklerini çıkartmaya gerek yok. Su, şeker, vişne ve limon tuzunu bir tencereye alıp vişneler parçalanmaya başlayana kadar kaynatıyoruz. (Ben limon tuzu kullanmıyorum. Onun yerine biz içeceğimiz zaman limon sıkıyoruz.) Soğuduktan sonra ince tel elek ya da temiz bir bez ile süzüyoruz. Vişneleri posası çıkana kadar eziyoruz ki içindeki suyunu da salsın. Cam şişelere doldurup buzdolabında soğutup bu sıcak günlerde hararet bastığında afiyetle içiyoruz. 

Yalnız şeker miktarı beğeninize kalmış.  Şekerli sevenler miktarı arttırabileceği gibi şekersiz sevenler de azaltabilirler.

Dediğim gibi ekşi sevenler içerken limon sıkabilirler.
Ayrıca alternatif olarak sade soda ile karıştırıp daha da ferahlatıcı bir içeceğe çevirebilirsiniz.



Şeftali Suyu Tarifi

Malzemeler  :  2 lt su
                      4 şeftali
                      6 yemek kaşığı şeker 

Yapılışı : Şeftalileri soyup, küp küp doğruyoruz. Su, şeker, şeftaliyi tencereye alıp şeftaliler iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Blender yardımıyla şeftalileri iyice öğütüp, homojen bir karışım haline getiriyoruz. Cam şişelere doldurup buzdolabında soğutup yemeklerinizin yanında baş tacı olarak sunup afiyetle içiyoruz. 

Şeker yine beğeninize kalmış. Ben çok şekerli sevmediğimdem şeftali başına 1,5 yemek kaşığı kullanıyorum. Siz arzunuza göre ayarlayabilirsiniz. Aslında işin bu kısmı deneme yanılma metodu :) 


Hepinize ferah günler diliyorum. 

Sevgiyle kalın...



vişne suyu tarifi


vişne şeftali  suyu tarifi


4 yorum:

  1. şu an sıcaktan bunalmışken olsa da içsek diyorum
    (küçük bir tavsiye; şekerin yarım bardaktan fazla kullanılmasında fayda var, 1-1,5 bardak kadar, en azından benim damak tadıma daha uygun oluyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ehh evde damak zevkleri farklı olunca da orta yolu bulmak gerekiyor değil mi ama :)

      Sil

Image Map