Ahşap boyama Origami Tarifler # Sadece sevdim Gezmece görmece Image Map

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Bamya Ayıklama Sorunsalı


Bamya sevenlerden misiniz bilmem ama ben bir zamanlar kesinlikle sevmezdim. Bizim evde de hiç pişmezdi açıkçası. Yaş biraz biraz kemale erince yemeklere olan bakış açım değişti, her şeyin besinini almak gerek diye düşünmeye başladım. (ama yine de hiç bir güç bana kereviz yediremez - salatası hariç tabi ) Bir de zamanla insanın damak tadı ve yemek zevki değişyor, şekilleniyor. Eskiden sevdiklerim artık o kadar güzel gelmezken, yemediklerimi yer oldum. Mesela enginar ve bamya. Bamyayı  sevmemi de kulakları çınlasın bir arkadaşımın annesine borçluyum. Ama bamyalarda tazecik körpecikti, yazlıkta bahçeden toplayıp dondurucuya atmış. Ayıp olmasın diye azıcık istediğim yemekten o lezzet karşısında 2. tabağı istemiştim :) O gün bugündür de yerim bamyayı. Ama hep hazıra konardım :) Kayınvalidem de dondurucuya koyar, arada ondan alır yapardım. Ama bu sefer dondurucaya koymak üzere köyden taze taze alan arkadaşım bir pişirimlik de bana verince iş başa düştü. Ama bilmiyorum ki bamya nasıl ayıklanır. Netteki araştırmalarım sonucunda işe koyuldum. 

Benden başka bilmeyen var mıdır bilemiyorum ama yine de ilgilenenler şu linke bakabilir (...)

Demiş koni şeklinde kesilecek, şapkası çıkacak, bıçakla saat yönünde falan filan.... İyi güzel de sadece 1 tanesini ayıklamak 10 dakika sürer mi? Her ne kadar süre konusunda mübala yapıyor olsam da gerçek sürede az değil hani. Siz anlayın artık olaya nasıl bilimsel yaklaşmışım, ölçmekten biçmekten kesemez olmuşum  :)   Neyseki elim alıştı bir süre sonra da daha ömür billah bamya yemem söylemlerim çöpe gitmiş oldu :)  Zorlu bir ayıklama işleminin ardından bamyalarım hazırdı.

İnanması güç de olsa ben de dondurucuya koymak için sipariş ettim, bu haftasonu yine bol bol bamya ayıklanacak anlaşılan :)

Hani yine dünya üzerinde bamya pişirmeyi bilmeyen vardır diye kısaca nasıl pişirilir ondan da bahsedip noktamızı koyalım. 

Soğanlarımızı ince ince doğrayıp yağda kavuruyoruz. Salça da ekleyip karıştırdıktan sonra domateslerimizi ilave ediyoruz. Su ve limon ekliyoruz. Limon işin ayıklama işleminden sonraki en can alıcı kısmı. Ben nerdeyse 1 adete yakın limon kullanıyorum. Ardından bamyaları ilave edip fazlaca karıştırmadan pişmeye bırakıyoruz. Tabi tuzumuzu da unutmuyoruz. 


Ve afiyetle yiyoruz. 

Hoş kalın...  

5 yorum:

  1. hayatımda yediğim en lezzetli pişirilmiş bamyaydı, bunun da lezzeti bir harikaydı, devamı da gelecek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bamyaya bayılırım ben!
      Ama damak zevki işte, benzemiyor birbirine;)

      Sil
    2. ben de geç keşfettim işte :)

      Sil
  2. ELLERİNE SAĞLIK CANIM,ZOR İSTİR BAMYA AYIKLAMAK..AFİYETLER OLSUN..BLOGUNUZUN YENİ YÜZÜ HAYIRLI OLSUN,SEVGİCİM SİHİRİNİ DOKUNDURMUŞ YİNE..KEYİFLE KULLANIN.SEVGİLER.www.nurlumutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle sihirli elleri var, her türlü nazımı çekti sağolsun :) SOnunda güzel bir iş çıktı, içimize sindi.
      Takipteyim sizi, sevgiler

      Sil

Image Map