Ahşap boyama Origami Tarifler # Sadece sevdim Gezmece görmece Image Map

28 Ekim 2013 Pazartesi

Kendi Kutumu Kendim Yaptım





Öncelikle herkese merhaba. Bayram tatili, hastalıklar derken yine uzak kaldım buralardan. Bu kutuları bayrama çıkmadan paylaşacaktım sözde. Ne demişler geç olsun güç olmasın :) 

Aklımda ne zamandır depolama maksatlı bir kutu yapmak vardı. Aslında depolama demiyelim de tüm o ıvır zıvır, yararlı ya da belki bir gün işe yarar malzemelerimi toparlama, derleme maksatlı diyelim :)  Kilere koysam ordan istediğim zaman ulaşmak daha zor oluyor, ayrıca neyim var neyim yok bakamıyorum. Benim öyle bütün malzemeleri görmem lazım, zaman zaman alıp karşıma hımmm bunlardan ne yapabilirim diye düşünüp taşınmam ve nihayetinde işe koyulmam lazım. Bundan dolayı bir odanın bir köşesi bu mazelerle dolup taştı, gayet dağınık bir görüntü oluşturuyordu. Gönül isterdi bir hobi odam olsun, masalar raflar malzemeler yerli yerinde dursun o odadan çıkmıyım ben, malzemelerimle mutlu mesut yaşayayım :) Ben de onun yerine devasal bir kutu yapayım dedim. Ve sonunda kırtasiyeye gitmekle başladım işe :)  Kırtasiye demişken neler lazım onları bir listeleyelim önce: 

2 adet mukavva (ben 70 * 100 cm ebatlarında aldım, 30 * 60 cm tabanında kutu çıktı ve mümkün olduğunca kalın almakta yarar var) 
Kuvvetli yapıştırıcı
Kaplama kağıdı  (ben kendinden yapışkanlı desenli naylonlardan aldım, 6m lik olanı işimi gördü. Ama siz boyayabilir dekupaj  ya da dikiş vb. uygulamalar da yapabilirsiniz) 
falçata ( makas da işimi görür demeyin, mutlaka iyi bir falçata edinin )



Yapılışına geçersek, mukavvaya aşağıdaki şekli çiziyoruz. Yeşil kısımlar yan kenarları birbirine yapıştıracağımız kısımlar. Kırmızı ile işaretlediğim çizgilerin de ölçüleri aynı olmalı. Kutunun derinliğini yani yüksekliğini veren kısım. Ben 70*100 cmden çıkabilecek en büyük kutuyu ayarlamaya çalıştım, 20 cm yükseklikte 30*60 cm tabanlı bir kutu tasarladım. İstediğimix ölçülere uygun olarak aşağıdaki şekli çizdikten sonra falçatayla fazla kısımları kesip çıkartıyoruz. Ayrıca çizgilerin üzerinden fazla bastırıp tamamen kesmeden sadece hatları belirgileştirip kıvırmaya uygun hale getiriyoruz. Çizgiler üzerinden kıvırıp kutuya şekline veriyoruz. Yeşil alanlara yapıştırıcı sürüp yan kenarları birbirine yapıştırıyoruz. İyice kuruduğundan emin olduktan sonra son olarak süsleme kısmına gelebiliriz. Elinden dikiş gelenler kılıf dikip kutuyu kılıfa geçirebilirler ya da boyama ve dekupaj yapılabilir. Ben kendinden yapışkanlı dolap kaplanan naylonlardan aldım. Hava kabarcığı bırakmadan yapıştırdıktan sonra kutunun gövdesi hazır. Kapağı içinde 1 - 1,5 cm daha geniş tuttum ölçüleri. 1,5 cm çok olur mu demeyin, küçük gelmesindense biraz büyük gelsin. Eğer büyük gelirse kutunun kapağını içerden mukavva yapıştırarak kalınlaştırıp bu farkı azaltabilirsiniz. Ama küçüğe çare yok. 

İşlem tamamsa şimdi güzelce tüm malzelerinizi kutuya yerleştirebilirsiniz. Yazlık kışlık kıyafet ayırmak için hurç niyetine de kullanılabilir. 



İşte bunlar da benim kartondan peçeteye, mandalından etiketine, her türlü malzemem :) Düşünsenize bunların poşetlerde falan ortalıkta gezindiğini. Çok dağınıkmışım çok :) Ama şimdi gayet derli toplu oldum. 

Tekrar görüşünceye kadar kendinize çok iyi bakın ve sevgiyle kalın. 




8 yorum:

  1. yapımda emeği geçen herkese teşekkürler :) demi? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa nasıl unuttum, burda hemen sesleneyim;

      Arkadaşlar bu kutuyu yaparken birinin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz, falçata ile kesme ve kıvırma aşamalarında özellikle. İşe başlarken yanınıza bir yardımcı almayı unutmayın :)

      Veee emeği geçen eşime çok ama çok teşekkürler, o olmasa olmazdı :)

      Sil
  2. Çok cici olmuşlar, desenleri çıtı pıtı, çok tatlı.. Ellerine sağlık canım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım, ben de desenlerini pek sevdim :)

      Sil
  3. Kağıtların desenleri de pek sevimli:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dikkanda bu desenleri bulmak için sepetin altını üstüne getirmiştim :)

      Sil
  4. çok hoş olmuşlar ellerine sağlık.. bende yapmayı düşünüyordum şablonlar güzel olmuş.. takibe aldım bende beklerim.. sevgiler ;)

    http://sevalgungor.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işinize yarayacaksa sevindim :) sevgiler

      Sil

Image Map